Onze showroom is vandaag van 08:00 tot 17:00 geopend!

Houtkachel

Heerlijk genieten van het knetterende haardvuur terwijl u geniet van een bak koffie en de nieuwe literaire thriller van uw favoriete schrijver? Een houtkachel is, door zijn geur en het vlammenspel, een populaire sfeermaker in huis, vooral in de wintermaanden! Wie er houdt van gezellig rondom het vuur zitten, het knisperende hout en het poken tussen de smeulende houtblokken, kiest vaak voor een houtkachel.

Lotus Unico houtkachel

Wat is een houtkachel?

Een houtkachel is een kachel, waarin als brandstof hout wordt gestookt.

Afwegingen bij aanschaf van een houtkachel

Bij de keuze van een houtkachel moet er rekening gehouden worden met een aantal dingen. Zo is het allereerst belangrijk om te achterhalen of je huis geschikt is voor een houtkachel. Om een houtkachel te kunnen aansluiten moet er een schoorsteen of een rookkanaal aanwezig zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het verstandig om te kiezen voor een andere soort kachel of haard.

Daarnaast moet er nagedacht worden over de functie van de houtkachel. Wordt de houtkachel de hoofdverwarming of de bijverwarming? Bij een bijverwarming, ook wel sfeerverwarming genoemd, is er veel minder vermogen nodig dat bij een hoofdverwarming. Je stookt dan meer voor de sfeer dan voor de warmte.

Heeft u de functie van de kachel bepaald? Dan moet het gewenste vermogen bepaald worden. Om het gewenste vermogen te bepalen, raden wij aan om een haardenspeciaalzaak in te schakelen.

Verder heeft u keuze tussen houtkachels die convectiewarmte afgeven of stralingswarmte. Convectiewarmte is warmte die opstijgt tot aan het plafond en vervolgens neerdaalt. De warmte wordt dan optimaal verspreid, maar op het moment dat het bij de vloer is aangekomen, is de lucht alweer afgekoeld. Bij stralingswarmte wordt de warmte direct afgegeven. Hiermee wordt bedoeld dat de warmte allereerst rond de kachel aanwezig is en vervolgens de kamer in komt. Hierdoor komt de kamer langzaam op temperatuur.

Soorten en maten

Heeft u voor een houtkachel gekozen, dan staat u nog een moeilijke taak te wachten. Er zijn ontelbaar veel soorten en maten houtkachels waar u uit kunt kiezen. Gaat u voor een moderne of wat klassiekere variant?

Dovre Brut 200 houtkachel

spartherm premium a 3rl 60h Houthaart 1 Spartherm Sino City houthaard

Heeft u nog vragen of wilt u graag hulp bij uw keuze? Kom dan naar onze showroom in Apeldoorn! Wij geven u graag advies, onder het genot van een bakje koffie of thee, tussen de knetterende haarden. Graag tot ziens in onze showroom!

Maak een afspraak
met één van onze medewerkers

Laat u inspireren en adviseren in onze luxe showroom in Apeldoorn waar vele haarden kachels brandend staan opgesteld.

Arne Lubbers
Productspecialist
Tel: (055) 8200 280

Bezoek onze showroom

Het Dru assortiment is enorm uitgebreid, naast hun eigen gas- en houtkachels zijn ze ook nog eens importeur van het merk Spartherm.

Onze showroom